Cultura itinerant

Sortides de Literatura

Barcelona literaria medieval

Durant aquesta visita recorrerem una sèrie d'espais que ens permetran conèixer les obres, temes i autors més importants de la literatura catalana medieval. L'objectiu serà submergir-nos en la literatura catalana dels segles XII-XV a través del patrimoni medieval que es conserva a la ciutat de Barcelona. Veurem que els indrets més emblemàtics de la Barcelona medieval i les característiques de l'edat mitjana estan molt connectats amb l'evolució de la producció i usos de la literatura medieval.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Don Quijote i Barcelona

Un paseo por la Barcelona del siglo XVII nos llevará a conocer las últimas aventuras de Don Quijote y Sancho. Iniciaremos el recorrido en el Hospital de la Santa Cruz para conocer la Barcelona que visitaron los protagonistas y saber los motivos, cervantinos y quijotianos, que los trajeron a la ciudad condal. En la calle de Perot lo Lladre hablaremos del encuentro con los bandoleros y entenderemos la compleja sociedad catalana del momento. Nos imaginaremos a un indignado Quijote en la imprenta Cormellas y conoceremos a Antonio Moreno en el Palacio del Virrei. Llegaremos al Born para hablar de las justas y descubrir al Caballero de la Blanca Luna. Finalizaremos en la Casa Cervantes para hablar del autor.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Barcelona literària

Barcelona ha estat font d'inspiració per a molts escriptors. A partir d'una selecció de fragments de les obres de diferents autors, analitzarem i coneixerem com veien i com vivien la ciutat els autors de la Renaixença, el Modernisme, el Naturalisme, les Avantguardes, etc. Alguns dels escenaris que visitarem seran: la Ciutadella, la Llotja, Santa Maria del Mar, els carrers Montcada i Princesa i la plaça Reial.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Girona literària

Les terres de Girona sempre han estat font d'inspiració d'escriptors i escriptores i la seva capital no n'ha estat cap excepció. Bernat Desclot, Caterina Albert, Prudenci Bertrana, Santiago Rusiñol, Eugeni d'Ors, Josep Carner, Josep Maria de Segarra i Josep Pla ens parlaran de l'encisador Barri Vell, de la seva muralla, de la imponent Catedral, de les guerres i del passat i present de la ciutat.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Jacint Verdaguer

Estudiarem la Renaixença a través d'un dels seus màxims representants. Al llarg d'un recorregut per la Barcelona que va conèixer l'escriptor, relacionarem indrets de la ciutat amb la seva vida i obra. Analitzarem els greus fets que li canviaren la vida i alguns esdeveniments com els Jocs Florals per situar-nos en el seu temps, però sobretot ens faran gaudir de la visita les seves obres: Oda a Barcelona, Barcelonines i En defensa pròpia. Visitarem els següents espais: l'església de Betlem, el Palau Moja, el carrer Canuda, el Temple d'August i la Catedral.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Joan Maragall

Realitzarem un recorregut per la Ciutat Vella de Barcelona per conèixer el barri on va néixer Joan Maragall, els indrets que sovintejava i llegirem poemes relacionats amb el barri que l'empresonà i estimà alhora. Analitzarem poemes, el seu estil literari, la seva ideologia i coneixerem la seva influència en la societat.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Santiago Rusiñol

Amb aquest recorregut descobrirem quines van ser les inquietuds del precursor del Modernisme, Santiago Rusiñol. Entendrem el moviment que va desenvolupar a través dels pensaments que l'artista expressava en les seves novel.les i obra dramàtica. Al barri de la Ribera analitzarem L'auca del senyor Esteve i relacionarem l'obra amb la vida de l'autor.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La plaça del Diamant

Aquest recorregut ens servirà per conèixer amb profunditat l'obra de Mercè Rodoreda. A Sant Gervasi coneixerem la infantesa que va marcar a l'autora. Seguidament anirem al proper barri de Gràcia per ambientar la novel.la en el lloc on li correspon: la plaça del Diamant, el mercat, el refugi, el carrer Major... Analitzarem el simbolisme de l'obra, la seva protagonista i l'estil literari que ha fet d'aquesta novel.la una obra internacional.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

De la República a la Postguerra

L'emoció de la república, la cruenta guerra o la complicada postguerra van esdevenir marcs on escriptors i escriptores expressaven les seves experiències, crítiques i desil.lusions. Reflexionarem sobre els diferents períodes a través de textos de George Orwell, Simone Pétemenent, Mercè Rodoreda, Carmen Laforet, Montserrat Roig, Eduardo Mendoza, Juan Marsé i Víctor Mora.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Nada

Con este recorrido conoceremos los diferentes espacios que marcarán la vida de Andrea en la Barcelona de la postguerra. Conoceremos a los personajes de la obra y la relación de éstos con la protagonista y con los sitios que visitaremos. Durante el recorrido iremos destapando los enigmas de la novela y descubriendo las experiencias de Andrea durante su estada en la ciudad.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

Manuel Vázquez Montalbán

Un passeig pel Raval ens servirà per entendre la vida i obra de l'escriptor i el sentiment en vers a aquest barri. És aquí on treballa, gaudeix i pateix l'alter ego de l'autor, el detectiu Pepe Carvalho. Serà el detectiu, el seu entorn i les seves aventures qui ens guiaran. Coneixerem la Barcelona més marginal de la primera democràcia a través de les converses de personatges dignes del barri i de l'època que vivien.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La sombra del viento

Con este itinerario descubriremos los dierentes espacios donde se ambienta la novela de Carlos Ruiz Zafón. A través de los fragmentos del libro, nos ambientaremos en la Barcelona de la postguerra con la dulce literatura del escritor.

Selecciona el cicle per descarregar més informació:

La Catedral del Mar

A través de la novel.la ens endinsarem en el segle XIV. Amb el seu protagonista, l'Arnau Estanyol, coneixerem com era el barri de la Ribera i com vivien els seus habitants, sempre sota l'ombra de Santa Maria del Mar. Esbrinarem com la construïren a través de diferents textos de l'obra d'Ildefonso Falcones.

Selecciona el cicle per descarregar més informació: